top of page

Kunst aan de muur: “Omarm het raadsel”


We hebben weer nieuwe kunst aan de muur! Dit keer een expositie van Wim Jonkman met steendrukken in meerdere kleuren.

Wim verteld jullie er graag meer over:


Is het jullie opgevallen, dat er bij de entree van Plaza Sportiva, nieuw werk is opgehangen? Dat hoop ik van harte.

Op uitnodiging van Albert Jongs, mag ik, Wim Jonkman, daar de komende maanden “kingsize” steendrukken in meerdere kleuren presenteren.


De steendruk (lithografie) is een grafische techniek, waarin ik mij tijdens mijn studie aan de Rietveld akademie gespecialiseerd heb.

Het intrigeerde mij zodanig, dat ik mij voor de meerkleurendruk, nog zes jaar ( in Parijs) verdiept heb. Daarna heb ik mij, samen met mijn vrouw, aan de Waddenkust (Hefswal) geïnstalleerd, met mijn eigen steendrukkerij.


Voor de resultaten, die hier nu hangen, moet je meerdere lithostenen van groot formaat (100 x140 cm, 8cm dik) schoonslijpen en vervolgens betekenen met vet tekenmateriaal. Na meerdere behandelingen kunnen de stenen met een inktrol van drukinkt voorzien worden en vervolgens op handgeschept papier afgedrukt worden d.m.v. een lithopers.

Kortom, een arbeidsintensief procedé, vergelijkbaar met jullie activiteiten hier in Plaza Sportiva!


Voor mijn ideeën bedien ik mij van de ons omringende werkelijkheid, maar breng er wel een ‘twist’ in aan, waardoor ik hoop, dat je getriggerd wordt om je fantasie spieren in werking te zetten, zodat jullie zowel lichaam als geest ontwikkelen. Wel even douchen na de tijd!


Mijn motto luidt: Omarm het raadsel. Niet alles hoeft verklaard te worden.

Wim Jonkman


Bij interesse naar meer:

Youtube: lalito kingsize fine art lithography (korte films)

Comments


bottom of page